Kjo faqe web përdor cookies për të ofruar një përvojë më të mirë. Me vazhdimin e navigation pranon përdorimin e cookies nga ana jonë OK

EMERGJENCA KORONAVIRUS - Informacione dhe kontakte

Data:

02/03/2020


EMERGJENCA KORONAVIRUS - Informacione dhe kontakte

EMERGJENCA KORONAVIRUS – Informata dhe kontakte

Numri jeshil për emergjenca në Itali: 1500

Numri i emergjencave në Kosovë: 038 2008 0800

Celulari për emergjenca i Ambasadës Italiane: +383 (0) 44 185 163

 

UDHËTIMET NË ITALI PËR QYTETARËT ITALIAN DHE TË HUAJ

Nga data 28 qershor 2020, Aeroporti i Prishtinës është rihapur për trafikun ajror. Rekomandohet të kontrolloni me kompanitë kryesore ajrore vendore organizimin aktual të fluturimeve për dhe nga Italia.

Informata të përgjithshme për hyrjen në Itali mund të gjenden në faqen specifike të faqes së internetit të Ministrisë së Punëve të Jashtme.

Që nga 3 qershori, lejohet hyrja në Itali nga shtetet si vijon: Shtetet anëtare të Bashkimit Evropian, Shtetet palë të marrëveshjes së Shengenit, Mbretëria e Bashkuar e Britanisë së Madhe dhe Irlanda Veriore, Andorra, Principata e Monakos. Ata që hyjnë nga këto vende i nënshtrohen mbikëqyrjes shëndetësore dhe izolimit të besuar për 14 ditë vetëm nëse kanë qëndruar në vende të ndryshme në 14 ditët para hyrjes në Itali, përfshirë këtu edhe Kosovën.

Udhëtimi nga Kosova në Itali lejohet vetëm për punë, shëndet, domosdoshmëri absolute, kthim në vendbanim, shtëpi apo banim, dhe arsye studimore. Udhëtimi në Itali për arsye të ndryshme (për shembull për turizëm, biznes, ftesë, etj.) mbetet i ndaluar. Sidoqoftë, qytetarët e vendeve të Bashkimit Evropian, të huajt që banojnë në një vend të BE-së, Shengen, Mbretëri e Bashkuar e Britanisë së Madhe dhe Irlanda Veriore, Andorra, Principata e Monakos dhe familjarët e tyre (bashkëshortët, të bashkuar në formë civile, partnerë bashkëjetues de fakto, fëmijë përsipër nën moshën 21 vjeç, pasardhës përsipër), s’ka nevojë të sqarohen arsyet e udhëtimit.

Deri më 14 korrik 2020, ndalohet hyrja në Itali për këdo që në 14 ditët e mëparshme ka qëndruar ose kaluar në një nga vendet si vijon: Maqedonia e Veriut, Bosnja dhe Hercegovina, Armenia, Bahreini, Bangladeshi, Brazili, Kili, Kuvajti, Moldavia, Omani, Panama, Peru, Republika Dominikane. Përjashtim nga ndalimi kanë vetëm shtetasit evropianë (BE, Shengen, Britani e Madhe, Andorra, Principata e Monakos, Vatikani) dhe familjarët e tyre bashkëjetues (pasardhësit dhe pasardhësit e drejtpërdrejtë, bashkëshortët, partnerët stabil, të bashkuarit në formë civile) me vendbanim të regjistruar në Itali më datë para 9 korrikut 2020: detyrimi i karantinës mbetet akoma në fuqi për ta.

Ata që arrijnë në Itali nga Kosova i nënshtrohen izolimit të besuar dhe duhet:
– të ruajnë biletën e fluturimit dhe kartonin e nisjes;
– të arrijnë menjëherë, me mjete private, në vendbanimin kryesor, të pajisur me një vetëdeklarim;
– komunikoni hyrjen në Vend tek Departamenti i Parandalimit të ALS (Autoriteti Lokal i Shëndetit) në territorin kompetent;
– t’i nënshtroheni 14 ditëve të mbikëqyrjes shëndetësore dhe të vetë izolimit.

Obligimit të izolimit të besuar nuk i nënshtrohen këto kategori të personave:
- ekipazhi i mjeteve të transportit;
- personeli udhëtues;
- ata që hyjnë për arsye pune të dëshmuar, nëse është shtetas ose banor në një nga vendet si vijon: Itali, Austri, Belgjikë, Bullgari, Qipro, Kroaci, Danimarkë, Estoni, Finlandë, Francë, Gjermani, Greqi, Irlandë, Letoni, Lituani, Luksemburg, Malta, Holanda, Polonia, Portugalia, Republika Çeke, Rumania, Sllovakia, Sllovenia, Spanja, Suedia dhe Hungaria, Islanda, Lihtenshtajni, Norvegjia, Zvicra, Andorra, Principata e Monakos, Republika e San Marinos, Shteti i Qytetit të Vatikanit, Mbretëria e Bashkuar e Britanisë së Madhe dhe Irlanda Veriore);
- personeli shëndetësor që hyn në Itali për ushtrimin e profesioneve shëndetësore;
- punëtorët ndërkufitar që hyjnë dhe dalin për të shkuar në punë dhe për të shkuar në shtëpi;
- personeli nga ndërmarrjet me seli kryesore ose dytësore në Itali që kthehen në Itali pas udhëtimit jashtë vendit për punë me kohëzgjatje jo më shumë se 120 orë (5 ditë);
- lëvizjet për dhe nga Republika e San Marino dhe Shteti i Qytetit të Vatikanit;
- zyrtarë dhe agjentë të Bashkimit Evropian, të organizatave ndërkombëtare, personel të misioneve diplomatike dhe konsullatave, personel ushtarak për ushtrimin e funksioneve të tyre;
- nxënës dhe studentë që vijojnë një kurs studimi në Shtet tjetër nga ai ku jetojnë dhe kthehen në shtëpi të paktën një herë në javë;
- qëndrim i shkurtër në Itali (deri në 120 orë totale) për arsye pune, shëndetësore ose urgjence absolute;
- tranzit përmes aeroportit;
- tranziti që zgjat jo më shumë se 36 orë totale për të arritur në vendin tuaj të banimit (për shembull hyrja në Itali me një traget nga Greqia për të vazhduar me makinë në shtëpinë tuaj në Gjermani).

Rekomandohet të lexoni me kujdes informatat për masat e kontrollit të miratuara nga Qeveria italiane (legjislacioni aktual) që vlejnë për shtetasit italianë dhe të huaj.

Për azhurnime mbi gjendjen në Itali: Ministria e Shëndetësisë, Mbrojtja Civile, Njësia e Krizave e Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit Ndërkombëtar.

Kushdo që gjendet në Itali dhe ka simptome, edhe të lehta, që mund të jenë tregues të infeksionit, si temperaturë, kollë, vështirësi në frymëmarrje, lodhje, dhimbje muskulore, NUK duhet të shkojë në ambientet shëndetësore (p.sh. Ndihma e Parë) por duhet të kontaktojë personalisht përmes telefonit mjekun e vet, numrin kombëtar të urgjencës 112 apo numrin jeshil 1500 të caktuar nga Ministria e Shëndetësisë për urgjencën e Koronavirusit.

 

GJENDJA NË KOSOVË

Nga 1 qershori janë lehtësuar masat për kontrollin e pandemisë së Koronavirusit në Kosovë. Aktualisht janë të hapura të gjitha vendkalimet kufitare tokësore, si dhe aeroporti i Prishtinës. Ata që hyjnë në Kosovë përmes vijës ajrore iu rekomandohet të kenë një çertifikatë negative për Koronavirus jo më të vjetër se 4 ditë.

Më 18 qershor, Qeveria miratoi një Manual të masave të kontrollit të virusit, në dobi të institucioneve, bizneseve dhe individëve. Më 1 korrik, Qeveria miratoi gjithashtu masa të mëtejshme të kontrollit të infektimit. Mes rekomandimeve kryesore, përfshihet detyrimi për mbajtjen e maskës në vendet publike dhe respektimi i distancimit shoqëror. Pas rritjes së lartë të infeksioneve me koronavirus gjatë ditëve të fundit, nga 6 korriku ka hyrë në fuqi ora policore mes orës 21:00 dhe 05:00 në qytetet e Prishtinës, Prizrenit, Ferizajit dhe Vushtrrisë.

Duhet të theksohet se në javët e fundit është shënuar rritje e infeksioneve në Kosovë. Bashkëatdhetarëve në Kosovë u rekomandohet të ndjekin me përpikëri udhëzimet e Autoriteteve lokale dhe të zbatojnë masat parandaluese kundër infeksionit të koronavirusit të rekomanduara nga Ministria Italiane e Shëndetësisë.

Informata mbi rrjedhën e krizës në Kosovë mund të gjenden në faqen e internetit të Autoritetetve lokale. Për më tepër, zyra vendore e Kombeve të Bashkuara http://unkt.org boton një raport të detajuar mbi gjendjen e infeksionit.

Qytetarët italianë që janë në Kosovë dhe kanë simptoma, edhe të lehta, që mund të jenë tregues të infeksionit, si temperaturë, kollë, vështirësi në frymëmarrje, lodhje, dhimbje muskulore, ose që dëshirojnë më shumë informata, ftohen të informojnë Ambasadën e Italisë dhe të kontaktoni përmes telefonit në numrin e urgjencës të caktuar nga Autoritetet kosovare 038 2008 0800.

Task Forca Koronavirus

Ambasada Italiane në Prishtinë

Celulari pvr emergjenca: +383 (0) 44 185 163

(Faqja e azhurnuar më 10/07/2020)


327