Kjo faqe web përdor cookies për të ofruar një përvojë më të mirë. Me vazhdimin e navigation pranon përdorimin e cookies nga ana jonë OK

Mesazhi i Ministrit të Jashtëm italian Di Maio me rastin e 65 vjetorit të katastrofës Marcinelle-s

Data:

08/08/2021


Mesazhi i Ministrit të Jashtëm italian Di Maio me rastin e 65 vjetorit të katastrofës Marcinelle-s

Të dashur bashkatdhetarë,

këtë vit shënohet 65 vjetori i tragjedisë së minierave të Marcinelle-s, në të cilën 262 minatorë humbën jetën, më 8 gusht 1956, nga të cilët 136 ishin shtetas italianë. Që njëzet vjet, do të thotë, duke filluar nga viti 2001, Italia ka zgjedhur datën 8 gusht për të përkujtuar në mënyrë simbolike të gjithë punëtorët italianë të zhdukur në ushtrimin e profesionit të tyre, me rastin e "Ditës së Sakrificës së Punës Italiane në Botë". Viti 2021 shënon gjithashtu 75 vjetorin e marrëveshjes "burrat kundër qymyrit", e nënshkruar në vitin 1946 midis Republikës së atëhershme italiane të sapolindur dhe Shtetit belg. Siç kujton vetë emri me të cilin kjo marrëveshje ka hyrë në histori, me një ndikim të fortë, është një marrëveshje sipas së cilës Belgjika mori përsipër të jepte qymyr Italisë në këmbim të punës së italianëve në minierat belge, duke siguruar kështu fuqinë punëtore të nevojshme. E njëjta e fuqisë punëtore, viktimë të tragjedisë që ne përkujtojmë sot.

Sakrifica e Marcinelle mbetet e gdhendur fort në kujtesën kolektive të popujve italianë dhe belgë dhe gjithashtu të të gjithë Evropës, duke marrë parasysh kombësitë e ndryshme të viktimave të aksidentit në miniera.

Unë do të doja të shpreh gjithë afërsinë time me popullin belg, për katastrofën natyrore të përmbytjes së ditëve të fundit, e cila shkaktoi 36 viktima. Një tragjedi tjetër, një fatkeqësi e papritur, së cilës Italia dhe vendet e tjera evropiane i janë përgjigjur me ndihmën e Mbrojtjes Civile, që na bën të reflektojmë mbi pasojat e sjelljes sonë në mjedis, basti i madh i së ardhmes, ashtu sikur kërkimi për punë ishte basti i popullit italian që kishte dalë nga Lufta e Dytë Botërore.

Kujtimi i Marcinelle-s është aq i përzemërt dhe aktual sepse përfaqëson emblemën e arritjeve shoqërore të punëtorëve italianë, si dhe atyre në Evropë dhe në mbarë botën. Promovimi i punës së drejtë, të mbrojtur dhe të qëndrueshme duhet të jetë sot më shumë se kurrë në qendër të përgjigjes sonë ndaj pasojave të rënda ekonomike dhe sociale të shkaktuara nga pandemia COVID-19, një përgjigje që jepet nga planet e ndryshme kombëtare të rimëkëmbjes, të miratuara sipas fondeve evropiane, falë përpjekjeve të përbashkëta të 27 Shteteve anëtare që kanë vendosur të përballen së bashku me urgjencën globale.

Italia, anëtare themeluese e BE -së dhe Organizatës Ndërkombëtare të Punës, synon të vazhdojë të promovojë sigurinë dhe shëndetin e punëtorëve në forumet evropiane dhe ndërkombëtare, pjesë e të cilave është dhe në ndjekje të këtyre objektivave dëshiron të fitojë sfiden e dyfishtë e revolucionit ekologjik dhe digjital të punës, në qendër të projekteve “NextGenerationEU” dhe të Planit tonë Kombëtar të Rimëkëmbjes dhe Qëndrueshmërisë.

Sakrifica e atyre që, në Itali dhe jashtë vendit, në Marcinelle ose kudo në botë, kanë humbur jetën duke synuar kryerjen e profesionit të tyre ose të angazhuar në aktivitete vullnetare dhe mbështetëse, në çdo periudhë historike, dhe për këtë arsye gjithashtu dhe më shumë sot që ne po përballemi me efektet e një pandemie shkatërruese, nuk do të ketë qenë e kotë nëse, pikërisht në këtë fazë të rimëkëmbjes do të jemi në gjendje të transformojmë ekonomitë tona dhe të krijojmë mundësi dhe vende pune për një Itali dhe një Evropë nga e cila duam të ndihemi me të vërtetë pjemarrës dhe qytetarë krenarë.

Vlera e punës është ngritur gjithmonë nga të gjithë italianët që kanë emigruar dhe vazhdojnë të emigrojnë në kërkim të mundësive të reja dhe më të mira: për këtë arsye, kjo vlerë shumë e lartë kushtetuese meriton të festohet çdo ditë nga institucionet italiane dhe evropiane, përmes garantimit të mbrojtjes së drejtë dhe njohjes të drejtë për të gjithë, në nivel ekonomik, social dhe personal.

Ky është kuptimi përfundimtar i zhvillimit të vërtetë: të qenët i aftë për një vizion të së ardhmes që vlerëson ngjarjet e së shkuarës dhe i interpreton ato duke promovuar barazi, drejtësi dhe solidaritet.

Në këtë ditë të veçantë kushtuar atyre që kanë sakrifikuar veten në punë, deri në çmimin ekstrem të jetës së tyre, dëshiroj të shpreh përshëndetjen time më të sinqertë për të gjitha familjet e viktimave të Marcinelle-s, për familjarët e të gjitha viktimave italiane që kanë rënë në punë, të dashurve që kanë nderuar imazhin e Italisë në botë me angazhimin dhe sakrificën e tyre, dhe vazhdojnë ta bëjnë këtë çdo ditë: të gjithëve u shpreh respektin tim të thellë, mirënjohjen time dhe një ndjenjë të vërtetë të bashkëndejnjës dhe afërsisë.


Vendi:

Romë

Autori:

Luigi Di Maio, Ministri italian i Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit Ndërkombëtar

424