Questo sito utilizza cookie tecnici, analytics e di terze parti.
Proseguendo nella navigazione accetti l'utilizzo dei cookie.

Preferenze cookies

Rreth nesh

Ambasada e Italisë në Prishtinë është themeluar në vitin 2008, në vitin që është shpallur Pavarësa e Kosovës.

Shef i Misionit është diplomati Antonello De Riu.

Sipas Konventës së Vjenës për Marrëdhëniet Diplomatike, të datës 18 prill 1961, funksionet e Ambasadës, ndër të tjera, janë:

  • të përfaqësojë Italinë në Kosovë;
  • të mbrojë interesat e Italisë dhe të qytetarëve të saj, brenda kufijve të lejuar nga e drejta ndërkombëtare;
  • të negociojë me Qeverinë e Kosovës;
  • të informohet për kushtet dhe evoluimin e ngjarjeve në Kosovë dhe t’i raportojë shtetit italian;
  • të promovojë marrëdhënie miqësore dhe të zhvillojë marrëdhënie ekonomike, kulturore dhe shkencore mes Italisë dhe Kosovës.

Ambasada bashkëpunon me Zyrën e ICE-s dhe me Zyrën Qendrore të AICS në Tiranë, përgjegjëse edhe për Kosovën. Ndërsa Atasheu i Mbrojtjes është rezident në Shkup.

Përmes Kancelarisë së saj Konsullore, Ambasada e Italisë në Prishtinë ofron ndihmë dhe shërbime konsullore për shtetasit italianë dhe të huaj që banojnë në njësinë e saj territoriale, që përfshin të gjithë Vendin.

Sipas ligjit nr. 470 të vitit 1988, shtetasit italianë me banim jashtë Vendit për periudha më të gjata se 12 muaj janë të obliguar të regjistrohen në A.I.R.E. (Regjistri i italianëve me banim jashtë Vendit): ky regjistrim duhet të zyrtarizohet përpara se të kërkoni ofrimin e shërbimeve konsullore. Ofrimi i disa shërbimeve bëhet pas verifikimit të regjistrimit të rregullt në A.I.R.E.

——————-

Për vitin 2024 Ambasada e Italisë do të respektojë kalendarin e festave si më poshtë:

01 janar – Nata e Vitit të Ri
06 janar – Epifania
17 shkurt – Dita e Pavarësisë së Kosovës
01 prill – E hëna e Pashkëve
10 prill – Bajrami i Madh
25 prill – Dita e Çlirimit
01 maj – Dita e Punës
2 qershor – Dita e Republikës Italiane
15 gusht – e Papërlyera
25 dhjetor – Krishtlindjet
26 dhjetor – Shën Stefani