Questo sito utilizza cookie tecnici, analytics e di terze parti.
Proseguendo nella navigazione accetti l'utilizzo dei cookie.

Preferenze cookies

Deklarata e shteteve të Quint-it dhe BE-së për vendimin e qeverisë së Kosovës të datës 13 maj për të mos ia lejuar hyrjen patriarkut të Kishës ortodokse serbe dhe klerikëve që e shoqëronin atë

Ambasadat e Francës, Gjermanisë, Italisë, Mbretërisë së Bashkuar, Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë janë të shqetësuara me vendimin e qeverisë së Kosovës për të mos lejuar patriarkun Porfirije të Kishës ortodokse serbe dhe peshkopët që e shoqëronin atë për të hyrë në Kosovë për të marrë pjesë në ngjarjen e fillimit ceremonial të kuvendit të rregullt vjetor të Sinodit në Patriarkanën e Pejës.

Vendimi i qeverisë është në kundërshtim me dispozitat e Planit të Ahtisarit, i cili i përshkruan qartazi të drejtat, privilegjet dhe imunitetet për klerin e Kishës ortodokse serbe, si dhe nuk është në përputhje me detyrimet e Kosovës në dialogun e BE-së.

Presim që qeveria e Kosovës të përmbushë standardet më të larta për të drejtat e njeriut si në kornizën e saj ligjore ashtu edhe në veprimet e saj, të veprojë në interes të të gjithë qytetarëve të saj dhe t’i respektojë vlerat dhe përgjegjësitë thelbësore ndaj stabilitetit rajonal.

Vazhdojmë t’ju bëjmë thirrje të dy palëve që të përmbahen nga çdo veprim dhe retorikë që mund të rrisë tensionet dhe të çojë në incidente.

____________

Izjava Kvinte i EU povodom odluke Vlade Kosova od 13. maja da ne dozvoli patrijarhu Srpske pravoslavne crkve i sveštenstvu u pratnji ulazak na Kosovo

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Kancelarija Evropske unije na Kosovu, zabrinute su zbog odluke Vlade Kosova da ne dozvoli patrijarhu Srpske pravoslavne crkve gospodinu Porfiriju i arhijerejima koji su bili u njegovoj pratnji da uđu na Kosovo kako bi prisustvovali svečanom početku redovnog godišnjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji.

Odluka Vlade je u suprotnosti sa odredbama Ahtisarijevog plana koji jasno propisuje prava, privilegije i imunitet za sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i nije u skladu sa obavezama Kosova koje proističu iz dijalogu koji se vodi uz posredstvo EU.

Očekujemo od Vlade Kosova da ispunjava najviše standarde ljudskih prava kako u svom zakonskom okviru tako i u svom delovanju, da postupa u interesu svih svojih građana i da poštuje svoje osnovne vrednosti i odgovornost prema regionalnoj stabilnosti.

I dalje pozivamo obe strane da se uzdrže od bilo kakvih radnji i retorike koje bi mogle povećati tenzije i dovesti do incidenata.