Questo sito utilizza cookie tecnici, analytics e di terze parti.
Proseguendo nella navigazione accetti l'utilizzo dei cookie.

Preferenze cookies

Ekspozitë virtuale “Caruso, Corelli, Di Stefano 1921-2021: mitet e këndimit italian”

Ekspozita virtuale “Caruso, Corelli, Di Stefano 1921-2021/Mitet e këndimit italian” është online nga e hëna 2 gusht, e cila për një vit do të sjellë të gjithë vizitorët në portalet italiana.esteri.it dhe teatroallascala.org për të zbuluar dhe mësuar më shumë nga jeta e jashtëzakonshme e tre tenorëve të mëdhenj, në atmosferën unike të një prej teatrove më të famshëm në botë.

Një nismë e Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit Ndërkombëtar, krijuar nga Fondacioni Teatro alla Scala, Muzeu Teatro alla Scala dhe kuruar nga Mattia Palma, ekspozita feston një njëindvjetor të trefishtë: vdekjen, më 2 gusht 1921, të Enrico Caruso dhe lindjen, në të njëjtin vit dhe disa muaj larg njëri -tjetrit, të Giuseppe Di Stefano dhe Franco Corelli, protagonistë të paharrueshëm të skenës kombëtare dhe ndërkombëtare të operës.

Një projekt unik, interaktiv dhe gjithëpërfshirës, ​​me të cilin Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit Ndërkombëtar vazhdon angazhimin e saj për përhapjen e kulturës italiane: falë Ambasadave, Konsullatave dhe Instituteve Italiane të Kulturës, ekspozita do të udhëtojë nëpër botë duke i lejuar kujtdo, kudo që të njihet më nga afër tre nga artistët më përfaqësues të skenës muzikore të operës italiane, të aftë të mbajnë mitin e shekullit të nëntëmbëdhjetë të tenorit në modernitet.

Duke vizituar “Caruso, Corelli, Di Stefano 1921 – 2021/Mitet e këndimit italian”, publiku do të jetë në gjendje të lëvizë lirshëm në mjediset e riprodhuara të Teatro alla Scala – gjithashtu protagoniste në një rindërtim të paparë 3D që përzien hapësirat reale me mjedise arkitektonike tërësisht virtuale. Përmes ndërveprimit me pikat e ndjeshme (hotspot) do të jetë e mundur të thellohen temat dhe përmbajtja e secilit seksion, dhe të hyni në videot e bëra nga Punto Rec Studio, kurator i hapësirës virtuale me strukturë arkitektonike të projektuar nga Lorenzo Greppi (Studio Greppi ), me materiale të dhëna nga Rai Teche dhe Warner Classics.

Itinerari i ekspozitës fillon me figurën e Enrico Caruso, pionier i gdhendjes së rekordeve dhe simbol i ndjeshmërisë së re të një epoke në të cilën heroizmi tenor i shekullit të nëntëmbëdhjetë i dha rrugën më shumë interpretimeve borgjeze dhe intime, dhe më pas vazhdoi me Franco Corelli dhe Giuseppe Di Stefano, protagoniste krahas Maria Callas të skenës së operës të viteve 1950. Përmes dëshmive të shtypit dhe fotografive skenike, kjo pjesë e ekspozitës kthehet në klimën artistike të viteve në të cilat La Scala dhe artistët e saj ishin bartës të standardeve të rimëkëmbjes italiane midis periudhës së pasluftës dhe bumit ekonomik. Finalja e madhe me “koncertin e pamundur”, një ekspozitë virtuale e tre artistëve që interpretojnë të njëjtën ari: Visheni xhaketën nga Pagliacci e Leoncavallo.

Italiana është portali i Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit Ndërkombëtar kushtuar promovimit të kulturës, krijimtarisë dhe gjuhës italiane. Lindur në Mars 2021 me qëllim të propozimit të një rrëfimi të ri të vendit tonë jashtë vendit dhe të hapur për kulturën në kuptimin e tij më të gjerë (muzikë, letërsi, teatër, valle, kinema, arte pamore dhe interpretuese, komike, art dixhital, dizajn, arkitekturë, histori , arkeologji, enogastronomi …), faqja mbledh prodhime audio-video, njohuri, intervista, thirrje, mundësi dhe shumë më tepër, me përditësime në rrjetet sociale dhe një gazetë periodike në të cilën raportohen të gjitha lajmet.

Ekspozita virtuale “Caruso, Corelli, Di Stefano. Mitet e këndimit italian” mund të vizitohet online në lidhjet e mëposhtme:

ITALISHT https://www.teatroallascala.org/it/Caruso-Corelli-Di-Stefano-Miti-canto-italiano-mostra-virtuale.html 

SHQIP https://www.teatroallascala.org/sq/Caruso-Corelli-Di-Stefano-Miti-canto-italiano-mostra-virtuale.html