Questo sito utilizza cookie tecnici, analytics e di terze parti.
Proseguendo nella navigazione accetti l'utilizzo dei cookie.

Preferenze cookies

Fassino (Kryetar i Komisionit të Punëve të Jashtme të Dhomës) për “Repubblica”: “BE të hapë më në fund dyert për Ballkanin”

“A duhet të shpresojmë që Rusia të na pushtojë, në mënyrë që Bashkimi Evropian të na hapë dyert?”. Janë fjalë që m’u drejtuan disa javë më parë nga një diplomat ballkanik, që përfaqësojnë mirë zhgënjimin e krijuar në Ballkanin Perëndimor përballë ngadalësisë dëshpëruese – falë rezervave dhe dritëshkurtësisë së shumë kryeqyteteve evropiane – të imponuara nga Bashkimi Evropian ndaj procesit të zgjerimit, i cili në realitet u premtua të nesërmen e paqes së Dejtonit në vitin 1995 dhe zyrtarisht u mor me Këshillin evropian të Selanikut të vitit 2003. Një ngadalësim që këto vite ka prodhuar jo vetëm zhgënjim, por edhe invazivë në rritje të aktorëve të tjerë – Kinës, Rusisë, Turqisë, Emirateve – dhe ngadalësimin e reformave ndaj të cilave Vendet kandidate duhet të presin për t’u përshtatur me standardet evropiane.

Agresioni rus ndaj Ukrainës, duke ndryshuar rrënjësisht skenarin evropian, më në fund e ka detyruar BE-në të kapërcejë rezervat dhe paqartësitë dhe disa javë pas njohjes së Ukrainës dhe Moldavisë – dhe në të ardhmen Gjeorgjinë – të statusit të kandidatit, Konferencat ndërqeveritare u mblodhën më në fund për fillimin e negociatave të pranimit të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut, që u bashkohen negociatave të filluara tashmë me Serbinë dhe Malin e Zi. E cila, urgjentisht që ajo të ndiqet nga njohjja e “kandidatit” për Bosnjen dhe një udhërrëfyes evropian për Kosovën. Zgjedhje, që për të qenë efikase dhe që u përgjigjen nevojave të stabilitetit dhe sigurisë, kërkojnë të bëhen tani me një ritëm të shpejtë dhe në kohë të caktuara.

Zgjedhje që Italia i ka mbështetur me vendosmëri me një angazhim të vazhdueshëm të qeverisë dhe mbështetjen unanime të Parlamentit, me vetëdijen e karakterit strategjik të Ballkanit Perëndimor në ekuilibrin e Evropës dhe Mesdheut.

Po, sepse këto vendime zgjerimi nuk janë një koncesion për mirësjellje, por një nevojë për sigurinë dhe stabilitetin e gjithë Europës. Me agresionin ndaj Ukrainës, Moska në fakt ka anuluar Marrëveshjet e Helsinkit dhe parimet e saj të paprekshmërisë së kufijve dhe integritetit territorial të çdo shteti, mospërdorimin e forcës në zgjidhjen e mosmarrëveshjeve, respektin e plotë të pavarësisë dhe sovranitetit të çdo kombi.

Parime që janë mbështetur nga Moska me ribotimin e doktrinës së “sovranitetit të kufizuar”, së cilës, vendet fqinje duhet t’i nënshtrohen. Imponim, ndaj të cilit, rajonet e Evropës Lindore janë të ekspozuara në veçanti, në kufijtë e jashtëm të BE-së, ku jo rastësisht kanë shpërthyer të vetmet luftëra të njohura në Evropë që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore, pra në Kaukaz, në Ballkan, në Ukrainë. Konflikte që jo vetëm trazojnë Vendet e përfshira drejtpërsëdrejti, por që përbëjnë një grackë për stabilitetin dhe sigurinë e të gjithë kontinentit. Nga kjo pason se integrimi i këtyre hapësirave në Bashkimin Evropian është një zgjedhje strategjike e domosdoshme për t’i larguar këto Vende nga paqëndrueshmëria dhe konfliktet dhe për të forcuar sigurinë e të gjithë Evropës.

NATO-ja e ka kuptuar mirë këtë dhe në vitet e fundit, ndërsa BE-ja hezitonte, ajo ka hapur dyert e saj për Shqipërinë, Malin e Zi dhe Maqedoninë e Veriut, duke u ofruar kështu atyre një ombrellë sigurie dhe duke forcuar krahun jug-lindor të kontinentit.

Pra: bëhet fjalë për të vendosur përfundimisht nëse do ta ketë Ballkanin Perëndimor plotësisht të integruar në Bashkimin Evropian dhe politikat e tij – që nga zgjedhjet e investimeve dhe e rritjes së politikave sociale, nga strategjitë e politikës së jashtme dhe të sigurisë e deri te politikat migratore dhe standardet e shtetit të së drejtës – apo nëse duhet t’i mbajë ato te pragu i derës, në një pasiguri të përhershme të ekspozuar ndaj rrezikut të krizave dhe konflikteve të reja. Dhe në marrëveshjet e reja gjeostrategjike të projektuara nga konflikti ukrainas, është çështje e vendosjes nëse do ta dorëzojë fatin e Evropës Lindore në krahët e Moskës apo Pekinit apo të zgjedhë, pa rezerva të kota dhe me vendosmëri, për të vazhduar bashkimin e kontinentit rreth vlerave të lirisë, demokracisë, të drejtave. Dhe kështu të forcojë sigurinë, prosperitetin dhe rritjen e tërë Evropës.