Questo sito utilizza cookie tecnici, analytics e di terze parti.
Proseguendo nella navigazione accetti l'utilizzo dei cookie.

Preferenze cookies

Prishtinë: angazhimi italian në Kosovë në qendër të festimeve të 2 qershorit

Angazhimi italian në Kosovë ishte në qendër të festimeve për Festën e Republikës në Prishtinë. Dy ngjarje të kryesuara nga Ambasadori Antonello De Riu: e para në stabin e pëgjithshëm të KFOR-it, ku vepron kontingjenti më i madh italian jashtë vendit; e dyta në Hotel Emerald, me pjesëmarrjen e Presidentes së Republikës Vjosa Osmani dhe praninë e ministrave të shumtë, si dhe të komunitetit ndërkombëtar dhe komunitetit italian në Kosovë.

Në bazën e NATO-s “Film City”, Ambasadori De Riu u prit nga komandanti hungarez i misionit, Gjen. Ferenc Kajári dhe nga zëvendëskomandanti italian, gjeneral Luca Piperni. “Vendi ynë është i përkushtuar në ndërtimin e kushteve të paqes dhe Forcat e tij të Armatosura, mbi bazën e mandateve të besuara nga Qeveria dhe Parlamenti, kontribuojnë në këtë detyrë. E përsërisim këtë sot derisa qëndrojmë përkrah Ukrainës së sulmuar. Në këtë drejtim, misioni i KFOR-it – në të cilin Italia kontribuon me më shumë se 600 burra dhe gra – mbetet një bazë thelbësorë për garantimin e stabilitetit në Kosovë dhe në rajonin e Ballkanit, një zonë me rëndësi strategjike për interesat kombëtare dhe për sigurinë e “gjithë kontinenti i Evropës”, ​​tha Shefi i Misionit.

Në aktivitetin e mëpasshëm në prani të institucioneve kosovare, Ambasadori De Riu u ndal në marrëdhëniet dypalëshe dhe iniciativat e shumta të nisura në fushën e bashkëpunimit ekonomik, kulturor, social dhe zhvillimor, duke rritur gjithashtu përkushtimin e mbi 800 italianëve që punojnë në mënyrë të përhershme në vend me organizata të ndryshme ndërkombëtare – jo vetëm NATO-n, por edhe BE-në, EULEX-in, OSBE-në, agjencitë e OKB-së – si dhe sipërmarrësit dhe punëtorët humanitarë. “Ky është një investim i madh në tërësi dhe një burim i paçmueshme – shtoi Shefi i Misionit – përmes të cilit Kosova mund të trajtojë në mënyrë efikase kërcënimet komplekse dhe të ndërlidhura globale, të një rëndësie të madhe pas agresionit të pajustifikuar rus kundër Ukrainës, si dhe atyre problemeve të brendshme. dhe mosmarrëveshjet e pazgjidhura rajonale”.

Ndër këto të fundit nuk mungoi referimi për negociatat me Serbinë, të lehtësuara nga Brukseli: “Paqja dhe pajtimi janë rezultat i një procesi të dhimbshëm, por të domosdoshëm. Në këtë kontekst, dialogu me Beogradin mbetet thelbësor për të arritur përcaktimin e një marrëveshjeje normalizimi gjithëpërfshirëse dhe ligjërisht të obligueshme, që mund të përshpejtojë rrugën e të dy Vendeve drejt BE-së”, theksoi Ambasadori.

Në ngjarjen e mbajtur në hotelin Emerald, përveç Presidentes Osmani, e cila iu drejtua me një fjalë rasti rreth 500 të pranishmëve, morën pjesë ndër të tjerë edhe Zëvendëskryeministrja Redzepi, ministrat si ai Brendshmi Svecla, i Mbrojtjes Mehaj, e Industrisë Hajdari, i Shëndetësisë Latifi, i Kulturës Çeku, e Arsimit Nagavci, si dhe kryetarja e Gjykatës Kushtetuese Caka-Nimani, deputetë të shumtë dhe eksponentë të partive kryesore politike dhe pakicave etnike.

Gjatë ceremonisë, Ambasadori De Riu ia dorëzoi “Urdhrin Yllit të Italisë” Dekanes së Fakultetit të Filologjisë, të Universitetit të Prishtinës, Prof. Lindita Rugova, për përkushtimin e saj për në mbështetje të mësimit të gjuhës italiane brenda universitetit.