Questo sito utilizza cookies tecnici (necessari) e analitici.
Proseguendo nella navigazione accetti l'utilizzo dei cookie.

Redukto, riciklo, ripërdor: dizajni italian i qëndrueshëm në ekspozitë në Prishtinë

Duke u siguruar që mbetjet të kthehen sërish në lëndë të parë. Vendosja e riciklimit dhe ripërdorimit në bazë të një ekonomie rrethore që di të shkojë përtej mbeturinave dhe mbetjeve.

Rimendimi i projektimit dhe prodhimit në funksion, jo vetëm në qëndrueshmërinë mjedisore, por edhe të një socializimi të ri, të bazuar në ndarjen, përgjegjësinë dhe respektin për brezat e ardhshëm. Këto janë disa nga tiparet konotative të dizajnit të ri italian që Ministria e Punëve të Jashtme dhe Ambasada e Italisë në Kosovë kanë për qëllim të celebrojnë përmes ekspozitës “Ecodesign”, që hapet më 29 korrik në Prishtinë (Qendra Bogdani Polis, Katedralja Nëna Terezë) dhe i cili do të qëndrojë e hapur deri më 23 gusht (e hënë – e shtunë, orari i hapjes 12:00 – 19:00, e diel, orari i hapjes 15:00 – 20:00).

Kuruar nga arkitektja Silvana Annicchiarico, ekspozita emri i plotë i së cilës është “3CODESIGN | 3Rs: Reduce Recycle Reuse” synon të ofrojë një pasqyrë sintetike por paradigmatike se si dizajni italian është duke punuar në drejtimin e qëndrueshmërisë mjedisore. Në këtë drejtim, ekspozita ofron një përzgjedhje objektesh, produktesh dhe aksesorësh të ricikluar ose të bërë me materiale dhe teknologji të qëndrueshme, të gjitha të projektuara nga projektuesit italianë dhe të prodhuara nga kompanitë italiane. “Ne jemi veçanërisht krenarë që e sjellim këtë ekspozitë në Prishtinë, pikërisht kur kryeqyteti kosovar pret ‘Manifesta’, bienalen e artit bashkëkohor që dëshiron të kontribuojë në rigjenerimin e hapësirës publike edhe përmes projekteve të arkitektit italian Carlo Ratti”, tha ambasadori i Italisë në Kosovë, Antonello De Riu. “Përmes ‘Ecodesign’, synojmë të theksojmë kontributin që rishikimi i proceseve të prodhimit në vazhdim në industrinë italiane të projektimit ofron për rigjenerimin e vlerës së objekteve në qarkullim”, shtoi De Riu.

E artikuluar në një hapësirë prej 200 metrash katrorë, ekspozita tregon – nëpërmjet objekteve, imazheve dhe teksteve – bazat e ekonomisë rrethore, zhvillimin e materialeve dhe produkteve të reja me ndikim të ulët ekologjik, filozofinë e projektimit të disa prej dizajnerëve të rinj që po punojnë në një ekologji të re të artificiales. Ekspozita është hapur në Pragë, Doha, Dubai, Hong Kong, Uashington, Toronto dhe Tunis dhe pas Prishtinës ekspozita do të ndalet në Talin.