Questo sito utilizza cookie tecnici, analytics e di terze parti.
Proseguendo nella navigazione accetti l'utilizzo dei cookie.

Preferenze cookies

Kosovë: Dita e Dizajnit Italian kushtuar teknologjive të reja për një të ardhme të qëndrueshme

Dizajni mund të ndihmojë në reflektimin e së ardhmes përmes një marrëdhënieje të re midis objekteve dhe cikleve të prodhimit dhe shpërndarjes, duke i shtyrë kompanitë dhe institucionet të stimulojnë qasjen në aftësi për të investuar në transformim.

Prej gjashtë vitesh, Ministria Italiane e Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit Ndërkombëtar e ka vendosur dizajnin në qendër të promovimit të saj ndërkombëtar të “Markës Italiane”, me synimin për të bashkuar të gjitha cilësitë e shprehura nga struktura kulturore dhe ekonomike dhe shkenca e Vendi.

Momenti i përmbledhjes dhe impulsit për punën e bërë rreth kësaj teme është “Dita e Dizajnit Italian në Botë – Italian Design Day “, një takim që angazhon rrjetin diplomatik italian në të gjithë botën në organizimin e një seri eventesh për të promovuar vlerat e dizajnit dhe të një sektori industrial me rëndësi strategjike për eksportet italiane, gjithashtu për të përballuar krizën ekonomike të krijuar nga emergjenca shëndetësore.

Për herë të parë në me prani fizike, Kosova bëhet një nga vendet e ” Ditës së Dizajnit Italian në Botë ” dhe më 22 mars 2022, në Hotel Emerald në Prishtinë do të mbahet ngjarja e lansimit të ekspozitës, me përfshirjen e institucioneve vendore, dizajnerëve, arkitektëve, studiuesve dhe sipërmarrësve italianë dhe kosovarë.

Antonello De Riu do të hapë aktivitetin e organizuar nga Ambasada e Italisë dhe Zyra ICE në Tiranë me temën “Ri-Gjenerimi – Dizajni dhe teknologjitë e reja për një të ardhme të qëndrueshme”, që do të pasohet nga përshëndetjet institucionale, si ajo e Ministrit të Kulturës, Rinisë dhe Sportit Hajrulla Çeku dhe Ministres së Industrisë dhe Tregtisë Rozeta Hajdari, Kryetarit të Prishtinës, arkitektit Përparim Rama dhe Dekanes së Fakultetit të Arkitekturës Violeta Nushi.

Mbi temën e “rigjenerimit” përmes videokonferencës do të flasë arkitekti Carlo Ratti, krijues i vizionit urban të Prishtinës si pjesë e bienales së artit bashkëkohor dhe dizajnit urban “Manifesta” e planifikuar në kryeqytetin e Kosovës nga korriku deri në tetor 2022, i shoqëruar nga design editor Daniele Belleri, i pranishëm. Sesioni i parë do të mbyllet nga Drejtoresha e Zyrës ICE në Tiranë, Francesca Mondello.

Në sesionin vijues do t’u jepet hapësirë të gjerë sipërmarrësve, shoqatave tregtare dhe kompanive prodhuese, me ndërhyrjet e Shoqatës së Arkitektëve të Kosovës (Masar Dushi dhe Dasara Pula), Shoqatës kosovare të përpunimit të drurit (Kreshnik Shehu), të asaj italiane Assarredo/Federlegno/Arredo. (Matteo Tonon) dhe profesionistëve të industrisë aktive ndërmjet dy vendeve (përfshirë Naim Gacaferin, i cili është edhe Konsulli i Nderit i Italisë në Pejë).

Gjatë aktivitetit do të ketë edhe bisedime në Salone del Mobile në Milano, ngjarja më e rëndësishme e panairit tregtar dhe pika e takimit global për operatorët në sektorin e mobilimit të shtëpive, me 2,100 ekspozues, nga të cilët 25% nga jashtë, të planifikuar nga 7 deri në 12 qershor.

Përveç live, eventi do të mund të ndiqet edhe në transmetim live streaming në faqen e Ambasadës në Facebook.

Dita e Dizajnit Italian – Kosovë nuk do të përfundojë më 22 mars por do të vazhdojë edhe në ditët në vijim. Në fakt, disa partneritete janë krijuar me agjencinë ICE me aktorë të rëndësishëm në shpërndarje në shkallë të gjerë në Kosovë (Albi Mall dhe Bottega Leather në Prishtinë, Abi Garshia dhe Casa Italia në Prizren, Gacaferi Mobili në Pejë) falë të cilave më të mirat e prodhimit italian do të ofrohen në sektorët më të ndryshëm: mobilim i brendshëm, sende shtëpiake, syze, veshje dhe aksesorë, kozmetikë, stil jetese.

“Koronavirusi ka imponuar një reflekktim të marrëdhënieve ndërpersonale, organizimin e hapësirave, përdorimin e shërbimeve – shpjegon Ambasadori De Riu. Është një sfidë që hap mundësi të reja për dizajnin italian, e thirrur për të përshtatur nevojat e njeriut në realitetin që e rrethon dhe për të shoqëruar rilindjen ekonomike me një vëmendje të përforcuar ndaj përgjegjësive mjedisore, sociale dhe ekonomike, falë parapërgatitjes krijuese të eksperimentimit dhe një marrëdhënie jashtëzakonisht sinergjike me strukturën e bizneseve dhe kulturës. Është një detyrë komplekse, të cilën dizajni italian tashmë e ka treguar se di ta realizojë, duke u bërë interpretuesi dhe protagonisti i revolucioneve të mëdha tekniko-shkencore që ndikojnë në jetën tonë të përditshme, në stilin tonë të jetesës, duke ndërthurur funksionalitetin dhe mirëqenien, zhvillimin dhe reduktimin e qëndrueshëm të ndikimit mjedisor, edhe falë inovacionit të produktit, që i bën kompanitë tona më konkurruese. Me një fjalë, për të “ rigjeneruar ”të ardhmen”.